Copiii sunt frecvent distrasi de tot felul de lucruri care se petrec in jurul lor, parintii si educatorii observand deseori cum atentia si rabdarea celor mici dispar ca prin minune. Nici nu ar putea fi altfel, din moment ce s-a demonstrat faptul ca un copil nu poate fi atent la un singur lucru pentru mai mult de zece minute. Din acest motiv, este util sa se antreneze atentia inca de la cele mai fragede varste, prin imbogatirea experientelor educationale, prin sporirea curiozitatii si a motivarii, oferindu-i celui mic diferite jocuri si exercitii de concentrare. 

Pentru a intelege intr-adevar acest aspect, parintii trebuie sa adune cat mai multe informatii despre importanta pe care o au exercitiile de concentrare in viata micutilor si trebuie sa afle ce tipuri de jocuri ar putea sa practice alaturi de copiii lor, in asa fel incat acestia sa aiba sansa de a-si atinge potentialul real. 

Cuprins:

 1. Exercitiile de concentrare si importanta lor in viata copiilor
 2. Tipuri de exercitii si jocuri de concentrare a atentiei pentru copii

1.Exercitiile de concentrare si importanta lor in viata copiilor

Puterea de concentrare este mijlocita de lobul frontal al creierului si de cortexul circular anterior. Anumiti factori o afecteaza, ceea ce duce deseori la fragmentarea puterii de memorare: dieta deficitara, deshidratarea, schimbarile hormonale, lipsa somnului, stresul, mediul, retelele sociale, lipsa de activitate fizica. 

Copiii se confrunta si ei cu aceasta problema, iar acest lucru le afecteaza in mare masura succesul scolar sau potentialul. Din acest motiv, este esential ca acestia sa participe la diferite exercitii de concentrare a atentiei, importanta lor fiind covarsitoare:

 • jocurile de atentie creeaza o rutina benefica pentru micuti;
 • asigura succesul in viata de adult;
 • reduc impulsivitatea;
 • il ajuta pe cel mic sa descopere potentiale pasiuni;
 • stimuleaza permanent creierul;
 • permit atingerea potentialului in activitatile scolare;
 • dezvolta gandirea logica, memoria si imaginatia.
Doi frati jucand-se cu piese de constructie din plastic colorat

2. Tipuri de exercitii si jocuri de concentrare a atentiei pentru copii

Concentrarea se dezvolta in timp, exercitiile si jocurile avand un rol important in acest sens, la fel ca incurajarea permanenta a parintilor. Intr-adevar, este greu pentru adulti sa observe ca micutul nu este deloc atent, ca nu retine ce i se spune sau ca isi pierde rapid interesul pentru orice tip de activitate. Totusi, nu trebuie sa iti pierzi speranta, ci sa ii acorzi copilului tau sprijinul necesar, stimulandu-i permanent atentia. 

fetita jucand joc de rol cu ursulet de plus maro cu manusi rosii

Dintre tipurile de exercitii si jocuri de concentrare pe care le-ai putea pune in practica impreuna cu cel mic pot fi enumerate:

 • Mersul pe bicicleta poate fi invatat de la o varsta frageda si reprezinta o activitate care nu stimuleaza doar puterea de concentrare si de atentie, ci si dezvoltarea senzoriala. Uneori, insa, cei mici refuza sa depuna efort in acest sens si abandoneaza. Parintii trebuie sa fie langa ei, sa-i incurajeze, sa-i ajute sa-si proiecteze in minte reusita si totul va deveni realitate, fara doar si poate.;
 • Rebusurile pentru copii reprezinta un alt exercitiu pe care acestia il pot practica zilnic, fiind extrem de eficiente pentru dezvoltarea atentiei. Desi cei mici poate nu vor fi atrasi spre aceasta activitate la inceput, curiozitatea le poate fi trezita cu ajutorul exemplului personal al adultilor, la randul lor pasionati de astfel de exercitii;
 • Sahul si jocurile BoardGame pot sa-i invete pe cei mici ce este rabdarea si cum sa retina diferite strategii de joc, imbunatatindu-le astfel memoria si puterea de concentrare. In general, daca parintii sunt pasionati de astfel de activitati, copiii sunt si ei atrasi, la randul lor, de acestea;
 • Un joc interesant pentru a capta atentia este „de-a detectivul”. Mama ii va descrie un obiect din camera, fara sa-l numeasca, va aduce informatii despre culoarea, forma, dimensiunile acestuia si il va invita pe micut sa-l gaseasca si sa-l aduca;
 • Jucariile creative sunt utile pentru dezvoltarea atentiei copiilor, dar nu numai. Acestea sunt eficiente in a-i ajuta pe prichindei sa se concentreze mai bine si sa gandeasca logic, oferindu-le, in acelasi timp, sansa de a-si descoperi de la cele mai fragede varste potentiale pasiuni;
 • Jocul mut se poate practica atunci cand vin in vizita mai multi prieteni. Unul dintre ei va fi asezat pe scaunel in fata celorlalti si va trebui sa aleaga, chemand cu degetul, fara sa vorbeasca, un copil care sa-l inlocuiasca si care se va deplasa fara zgomot, foarte atent la pasii pe care-i va face.

In concluzie, experienta concentrarii transforma copilul si ii ofera satisfactia reusitei personale. De aceea, este esential ca parintele sa nu-l intrerupa din activitatea pe care alege sa o desfasoare sau care ii este impusa prichindelului si care pare ca-l absoarbe cu totul. Daca observi ca micutul tau are anumite blocaje in ceea ce priveste puterea de concentrare sau de atentie, sustine-l in dezvoltarea sa prin practicarea anumitor exercitii sau activitati menite sa-l ajute in acest sens. 

Surse foto: Shutterstock.com, ro.Pinterest.com.