Exista mai multe tipuri de posibile anomalii pe tiparul de mers al copilului. De la picioare cu platfus, la mers cu varfurile picioarelor spre interior sau mersul cracanat, aceste tulburari trebuie abordate in principal de un medic ortoped. Unele dintre ele necesita doar atentie si corectare, in timp ce pentru altele este nevoie de un ajutor de la un specialist. Afla din acest articol cum poti ajuta la corectarea mersului copilului tau!

Cuprins:

  1. Care sunt principalele tulburari de mers la copii?
  2. Exercitii pentru corectarea mersului la copii

1. Care sunt principalele tulburari de mers la copii?

Atunci cand un copil are un mers neobisnuit, parintii incep sa-si faca griji. Cu toate acestea, multi copii mici pot avea un mers anormal o perioada de timp, pe masura ce cresc si invata sa mearga. De cele mai multe ori, anomaliile mersului fac parte din dezvoltarea fizica normala a unui copil, iar in majoritatea cazurilor, mersul neobisnuit se va rezolva de la sine, fara sa fie nevoie de un tratament medical. Varsta la care se definitiveaza, in general, mersul la copii este 5-6 ani.

Cele mai comune tulburari de mers la copii sunt:

  • Mersul cu picioarele intoarse spre interior sau exterior

Unii copii au tendinta de a merge cu picioarele intoarse spre interior sau exterior, aceasta conditie avand cauze diferite. De obicei, aceasta anomalie de mers este normala si se corecteaza pe masura ce oasele incep sa se alinieze corect.

Cauza mersului cu varfurile intoarse spre interior sau exterior poate fi fie o torsiune tibiala , fie o anteversie femurala. Tibia este partea inferioara a osului piciorului, iar femurul partea superioara. Aceste oase pot fi rotite spre interior sau exterior, cauzand probleme de mers.

La unii copii, aceste anomalii pot fi legate de problemele medicale existente, cum ar fi paralizia cerebrala. Totusi, in marea majoritate a cazurilor, problemele se indreapta de la sine. Medicii iau in considerare interventia chirurgicala numai daca afectiunea mai este prezenta la varsta de 8-10 ani si copilul are probleme semnificative de mers.

In trecut se foloseau atele pentru tratarea acestor tulburari de mers, insa studiile nu au dovedit ca accelereaza imbunatatirea naturala lenta a acestei afectiuni. De obicei, mersul cu varfurile spre interior sau exterior nu afecteaza activitatea fizica si dispare de la sine, pe masura ce copiii cresc si dezvolta un control si o coordonare mai buna a muschilor.

  • Mersul pe varfuri

Mersul pe varfuri este foarte frecvent la copiii mici care abia incep sa mearga. In majoritatea cazurilor se va rezolva de la sine in timp, fara o anumita interventie din partea medicului. Cu toate acestea, copiii care merg normal pentru o perioada si apoi incep mai tarziu sa mearga pe degetele de la picioare ar trebui evaluati de un medic ortoped. Unele situatii sunt cauzate de un tendon al lui Ahile prea scurt, distrofie musculara sau alte tulburari neuromusculare. Tratamentul poate implica observare, kinetoterapie, exercitii de intindere sau chiar interventie chirurgicala.

  • Mersul cu genunchii foarte apropiati (mersul in X)

Si aceasta pozitie face parte din procesul natural al alinierii oaselor si se rezolva singura pe masura ce copiii cresc. Doar unele cazuri foarte grave necesita tratament, de exemplu atunci cand un copil acuza dureri la mers si are dificultati de alergare. Totusi, interventia chirurgicala nu se recomanda decat dupa varsta de 10 ani.

  • Platfusul

Picioarele plate sunt normale la sugari si copii mici. Platfusul apare deoarece scobitura picioarele lor nu s-a dezvoltat inca. Aceasta se dezvolta pe tot parcursul copilariei pana la aproximativ 10 ani. In unele cazuri, scobitura nu se formeaza niciodata complet, iar copilul ajunge sa aiba picioare plate si in viata de adult. Specialistii spun ca platfusul nu cauzeaza durere si nu necesita tratament special.

2. Exercitii pentru corectarea mersului la copii

Cel mai bine este sa discuti cu un medic specialist, care poate analiza starea fizica si psihica a copilului si poate stabili un plan de tratament adecvat. De cele mai multe ori, tulburarile de mers nu necesita un tratament special. Cel mult se recomanda o fizioterapie, in care copilul va efectua exercitii fizice menite sa consolideze muschii si sa corecteze mersul.

De exemplu, miscarile de stretching si cele de intarire musculara pot fi eficiente pentru corectarea mersului pe varfuri. Iata cateva exemple de exercitii usoare:

  • Mersul pe calcaie. Deplasarea se face doar pe calcaie, iar corpul trebuie pastrat cat se poate de drept.
  • Intarirea tendonului lui Ahile cu ajutorul unei placi de skateboard. Aseaza copilul cu fundul pe placa de skateboard. Picioarele sunt intinse in fata, cu calcaiele pe pamant si degetele picioarelor ridicate in aer. Copilul trebuie sa se sprijine pe calcaie si sa indoaie genunchii astfel incat sa aduca skateboardul langa calcaie.
  • Intinderea gambei cu mana. Copilul trebuie sa stea cu picioarele intinse pe pat sau pe o suprafata plata. Pune o mana sub genunchiul lui si trage putin de laba piciorulului in sus. Mentine laba piciorului dreapta timp de 15-30 de secunde. Procedura nu ar trebui sa fie dureroasa pentru copil.
  • Transferul unei pungi de pe picior intr-o galeata. Copilul trebuie sa stea pe scaun sau in picioare. Este bine sa inceapa in sezut apoi, pe masura ce devine mai puternic, poate face exercitiul din picioare. Aseaza o punga umpluta cu fasole pe laba piciorului si spune-i celui mic sa o transfere intr-o galeata sau cos. Acest exercitiu il ajuta sa-si intareasca muschii gambei si tendonul lui Ahile.

Miscarea este foarte importanta in perioada de crestere a copilului, pentru sanatatea oaselor si intarirea muschilor. Cumpararea unei triciclete ajuta la acest lucru, iar un alt avantaj al acesteia este petrecerea timpului in aer liber.

In concluzie, exista mai multe tipuri de anomalii de mers la copii si multe dintre ele fac parte din procesul natural de crestere. De obicei, corectarea mersului se face de la sine, fara a fi nevoie de tratament, insa este important sa discuti cu un medic ortoped pentru a stabili daca sunt necesare investigatii suplimentare. 

Sursa foto: Pexels.com